Stevo Pendarovski: Pavarësia është faza e fundit e projektit më të madh kombëtar!

Shkup, 8 shtator – Sot, regjistrimet e zbehura televizive do të na kujtojnë përsëri ditën që përcaktoi historinë moderne të Maqedonisë. Për të tridhjetën herë do të dëgjojmë thirrjen “Urime Maqedonia e lirë, sovrane, e pavarur!”, Fjalët me të cilat Presidenti i atëhershëm Kiro Gligorov uroi rezultatin e referendumit për qytetarët që vendosën për një Maqedoni të pavarur. Vetë Gligorov u perceptua si një “histori që ecën”, për një monument të gjallë të një epoke të tërë, për një person që lidhi dy shtyllat e shtetësisë maqedonase – ASNOM 1944 dhe 8 shtator 1991. Sot ai nuk është mes nesh, por mbi themelet e pavarësisë së shpallur brezat e tjerë kanë vazhduar betejën për forcimin e sovranitetit dhe pavarësisë.

 

Tre dokumentet

Për tre dekadat e fundit, vendi është përballur me konflikte ushtarake, mosmarrëveshje, veto dhe shumë tundime politike, dhe zgjidhjet e daljes janë bërë kryeqyteti i tij politik dhe mësimet për të ardhmen. Presidenti aktual i vendit, Stevo Pendarovski, në një bisedë me DW tregon tre dokumente që ai i konsideron vendimtare për stabilitetin e vendit.

“Sipas mendimit tim, tre dokumente dallohen për rëndësinë e tyre për stabilitetin dhe të ardhmen e vendit: kushtetuta e parë e 17 nëntorit 1991, të cilën Komisioni Badinter e përcakton si pikën e shpërbërjes sonë zyrtare nga ish -Jugosllavia, pastaj Ohri Marrëveshja dhe Marrëveshja e Prespës. “E cila na mundësoi një hyrje të caktuar në të gjitha organizatat ndërkombëtare me shënues identiteti të përcaktuar si për shtetin ashtu edhe për popullin maqedonas,” tha Pendarovski. Në përpjekje për të përmbledhur 30 vitet e shtetësisë së pavarur, përveç këtyre tre pikave kthese, Pendarovski beson se të paktën një duzinë të tjera hyjnë në mënyrë legjitime në diskutimin se si duhet të duket shteti maqedonas sot.

“Në atë kontekst, pyetja më e shpeshtë është – a e meritonim pavarësinë? Sipas mendimit tim, kjo është një pyetje e një statusi kategorik krejtësisht të ndryshëm që nuk duhet ngatërruar me të tjerët. Pavarësia në 1991 është faza e tretë dhe e fundit e projektit më të madh kombëtar në historinë tonë, inicuar përmes dy Ilindenëve. Pyetjet si pse sot kemi 450 euro rrogë mesatare, jo një mijë, nëse numri i të papunëve dhe emigrantëve duhej të ishte aq i lartë, apo cilësia e shërbimeve që shteti u ofron qytetarëve përmes gjyqësorit, administratës dhe institucioneve kompetente, janë absolutisht legjitime .. Ata vënë në pikëpyetje seriozisht efektin e sundimit të të gjitha elitave politike që nga pavarësia e deri më sot, megjithatë, ata nuk e minojnë projektin për një shtet të pavarur, të lirë dhe, më në fund, vetë tonë. Me të gjitha të metat e tij,

Parada e pavarësisë

Jubile – 30 vjet pavarësi sot do të shënohen me një ngjarje ceremoniale shtetërore para Parlamentit. Festimi do të pasurohet me një program muzikor dhe një paradë të pavarësisë, në të cilën do të marrin pjesë ansamble dhe shoqëri kulturore dhe artistike, minatorë, fermerë, vullnetarë të Kryqit të Kuq, skautë, punonjës shëndetësorë, atletë, zjarrfikës, polici dhe ushtri … adresat do të kenë kreu i shtetit dhe kryeministri, si dhe një video -fjalim nga Kryetari i Kuvendit.

Një javë më parë, qeveria mbajti një seancë solemne kushtuar 30 vjetorit të pavarësisë së vendit.

“Sot, Republika e Maqedonisë Veriore konfirmon pavarësinë e saj në aleancën më të fuqishme të sigurisë ushtarake – NATO dhe si kandidate për anëtarësim në bashkësinë më të fortë ekonomike në botë – Bashkimin Evropian,” tha kryeministri Zaev.

“Ne do t’i kujtojmë përgjithmonë dhe do t’i bëjmë haraç të gjithë burrave të shtetit dhe anëtarëve të qeverive që nuk janë sot mes nesh dhe që janë përfshirë në arritjen e pavarësisë dhe në ndërtimin e vendit tonë sipas vlerave demokratike moderne.” Në periudhën prej 77 vjetësh që nga krijimi i shtetit ASNOM dhe 30 vjet pjesëmarrje të pavarur në jetën e bashkësisë së kombeve, ne kemi mësuar disa mësime të rëndësishme. Një nga më të rëndësishmit është mësimi i ruajtjes dhe edukimit të demokracisë. “Rindërtimi i institucioneve jo-demokratike dhe demokratike ka forcuar kohezionin në shoqërinë tonë dhe ka lënë anash përparësinë e bashkimit në mënyrë që të arrihen interesat më të larta shtetërore dhe përparësitë kryesore kombëtare,” tha Zaev.

“Pavarësia na ka mësuar formulën që funksionon. Courageshtë guxim, punë dhe hapje. “Asgjë nuk shkon lehtë, por nëse është e vështirë, kjo nuk do të thotë se është e pamundur,” tha ministrja Radmila Shekerinska.

Një njohje e veçantë e përbërjes së parë parlamentare u dha në seancën solemne dhe nisma e Kryeministrit Zaev për dhënien e njohjeve (dhe pas vdekjes) të gjithë 120 deputetëve të atëhershëm u mbështet, për kontributin e tyre të veçantë në hedhjen e themeleve shoqërore dhe institucionale në ndërtimin e një shtet i lirë, i pavarur dhe demokratik./dw

Related posts

Ministria e Jashtme Turke shpreh ngushëllime për zjarrin në Tetovë

N E

Rektori i UT-së Ameti përshëndetin shpalljen e një pjese të Malit Sharr si Park Nacional

Z H

138 dënime në autostradën Shkup-Kumanovë-Veles

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com