Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Takim mes komosioneve maqedono – bullgar, ja cfarë u bisedua

Shkup, 11 qershor 2021 – Në takimin e sotëm të Komisionit të përbashkët maqedono-bullgar për çështje historike dhe arsimore, pala maqedonase paraqiti propozime të bazuara në kuptimet moderne të arsimit historik të mbështetur nga Këshilli i Evropës dhe UNESKO, të cilat respektojnë pikëpamjet dhe interpretimet e së kaluarës dhe të cilat janë provuar të jenë të zbatueshme në tejkalimin e mosmarrëveshjeve që lindin nga interpretime të ndryshme të së kaluarës. Pala bullgare i hodhi poshtë ato propozime si të papranueshme dhe të pazbatueshme, informojnë për MIA-n nga ekipi maqedon i Komisionit.

“Në ditën e parë, tema e diskutimit ishin librat shkollorë të historisë dhe harmonizimi i rekomandimeve për përmirësimin e tyre. Të dy palët shkëmbyen ide se si të arrihet zgjidhje që do të ndihmonte në bërjen e rekomandimeve se si të përmirësohet arsimi historik. Nga pala maqedonase, u bënë propozime bazuar në kuptimet moderne të arsimit historik të mbështetur nga Këshilli i Evropës dhe UNESKO, të cilat respektojnë pikëpamje dhe interpretime të ndryshme të së kaluarës dhe që janë provuar të jenë të zbatueshme në tejkalimin e mosmarrëveshjeve që vijnë nga interpretime të ndryshme të së kaluarës . Nga pala bullgare, ato propozime u refuzuan si të papranueshme dhe të pazbatueshme. Fatkeqësisht, është e qartë se anëtarëve të Komisionit nga Republika e Bullgarisë u mungon vullneti për të arritur zgjidhje përmes së cilës arsimimi historik nuk do të ishte bazë për instrumentalizimin politik, shpesh i fshehur pas frazës “e vërteta historike”. Gjithashtu e qartë është se pala bullgare e sheh këtë proces si një mundësi për të imponuar pikëpamjen e tyre mbi të kaluarën në një vend tjetër dhe sistemin arsimor”, informuan për MIA-n.

Ekipi maqedon i Komisionit, i cili mbajti takimin e tij të 14-të dje dhe sot, thotë se këto dy ditë patën bisedimet më të vështira deri më tani, dhe në lidhje me diskutimin për festimet e përbashkëta, Komisioni hapi një diskutim mbi Grigor Përliçev, pasi pala bullgare nuk pranoi këtë personalitet. të festohet nga Maqedonia e Veriut, Bullgaria dhe Greqia.

Nga Komisioni gjithashtu informoi se gjatë dy ditëve anëtarët e Komisionit diskutuan përmbajtjen e raportit të dytë vjetor, dhe pasi raporti teknik i Komisionit u harmonizua në takimet e mëparshme teknike, pala bullgare shprehu rezerva në lidhje me disa vendime të cilat vihen në diskutim vetë raportin.

“Përkundër këtyre pengesave serioze në punën e Komisionit, ekipi maqedonas mbetet i përkushtuar në zgjidhjen e çështjeve historiografike”, informoi për MIA-n ekipin maqedonas i Komisionit.

Komisioni i përbashkët maqedon-bullgar për çështjet historike dhe arsimore mbajti takimin e tij të 14-të dje dhe sot, i cili është i treti nga pesë të planifikuara për këtë vit. Në takimin e fundit, të 13-të të Komisionit të përbashkët, të mbajtur më 23 dhe 24 prill në formatin onlajn, nuk u arrit asnjë rezultat, dhe u diskutuan librat shkollorë maqedon të klasës së shtatë, ndërsa tema e Goce Dellçevit nuk u hap fare me kërkesë të palës bullgare. bs

Postime të ngjashme

Angelovska-Bezhoska: Rritja e produktivitetit, investimi në kapitalin njerëzor, reformat strukturore dhe digjitalizim për rritje stabile ekonomike

R Zh

Instituti “Robert Koch”: Maqedonia nuk ndodhet në listat e vendeve të rrezikshme nga coronavirusi

Dafina Vidishiqi

Garë humanitare në kejin e Shkupit për ndihmë të repartit Onkologjik në Klinikën e Fëmijëve

Dafina Vidishiqi

Nënshkrim i marrëveshjeve për dërgimin e këshilltarëve ekonomikë nga Ministria e Ekonomisë dhe e Bujqësisë

Dafina Vidishiqi

Paratë e diasporës së Maqedonisë – më shumë nëpërmjet bankave, më pak para në dorë

R Zh

Maqedonia me 425 raste aktive, deri tani janë vaksinuar 254.154 qytetarë

Dafina Vidishiqi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...