Trupat rregullatore për revizion të Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë një hap më afër nënshkrimit të Marrëveshjes për partneritet dhe bashkëpunim

Athinë, 14 tetor – Kryetari i Këshillit për përparimin dhe mbikëqyrjen e revizionit të Maqedonisë së Veriut, Vane Cvetanov dhe Zëvendëskryetar i Bordit Kombëtar për Mbikëqyrjen e standardeve të kontabilitetit dhe revizore të Greqisë dhe kryetar i Komitetit për kontrollimin e cilësisë, Panajotis Janopoulos në takim në Athinë i dakorduan detajet rreth Marrëveshjes për Bashkëpunim dhe Partneritet të trupave rregullatore për revizion të dy vendeve, e cila pritet të nënshkruhet së shpejti, njoftoi korrespondentja e MIA -s nga Athina.

 

Bashkëpunimi strategjik midis dy trupave rregullatore do të mundësojë zhvillimin e kapaciteteve të brendshme të Këshillit për përparimin dhe mbikëqyrjen e revizionit dhe harmonizimin e plotë të kompetencave të tij ligjore dhe dekretin për revizionin e personave me interes publik me direktivat evropiane.

Cvetanov dhe Janopulos, për MIA-n thane se Greqia është e gatshme t’ia ofrojë të gjithë ndihmën dhe njohuritë teknike Maqedonisë së Veriut në procesin e harmonizimit të sistemeve dhe ligjeve me standardet dhe rregulloret ndërkombëtare dhe evropiane, por edhe të bëhet mentor zyrtar i vendit tonë dhe të ndihmojë për hyrje në Forumin ndërkombëtar i rregullatorëve të pavarur të auditimit (IFIAR) dhe në trupin evropian të auditorëve.

Janopulos e shprehu gatishmërinë e plotë të Greqisë për të ndihmuar, duke shpjeguar se ata tashmë kanë përvojë me një ndihmë dhe mbështetje të tillë për vendet e tjera, duke qenë se ata tashmë kanë punuar me Gjeorgjinë.

“Ajo që Maqedonia e Veriut po përpiqet të prezantojë janë sisteme të reja që do të jenë më afër standardeve të BE -së dhe atyre ndërkombëtare. Bazuar në këtë, Vane është këtu për të na parashtruar të gjitha pyetjet dhe të gjitha pengesat me të cilat është përballur deri më tani dhe ne do të bëjmë gjithçka që mundemi për të ndihmuar në këtë drejtim, tha për MIA-n nënkryetari i Bordit Kombëtar për mbikëqyrje të standardeve të kontabilitetit dhe auditimit të Greqisë dhe Kryetar i Komitetit për kontroll të cilësisë.

Kryetari i Këshillit për përparimin dhe mbikëqyrjen e revizionit të Maqedonisë së Veriut, shpjegoi më tej se vitin e kaluar u bënë ndryshime në institucion, me punësim shtesë, sigurim të një buxheti më të madh, sigurim të trajnimit të duhur, dhe prokurim të pajisjeve, ndërsa Ministria e Financave tashmë ka hartuar një ligj të ri për revizion.

Për atë qëllim, siç shpjegoi ai, sot po mbahet një punëtori me tetë deri në nëntë auditorë të certifikuar nga vendi, me ekspertë nga Bullgaria, Sllovenia, Kroacia, si dhe Janopulos nga Greqia, dhe qëllimi, sipas Cvetanov, është që ligji të jetë “më i zbatueshëm për profesionin, më i qartë dhe plotësisht në përputhje me standardet ndërkombëtare dhe kryesore botërore”.

Related posts

Mariçiq: Do të ketë përmirësime në Kodin zgjedhor, pres të votohet nga mesi i gushtit

D V

Kasami merr përkrahjen e kreut të organizatës më të madhe botërore të pushtetit lokal?!

D V

Visar Ganiu u takua me kryetarin e Bashkisë së Elbasanit, Gledian Llatja

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More