UNHCR: Konventa për refugjatë – 70 vjet mbrojtje të jetës së njerëzve të detyruar për të ikur

Shkup, 29 korrik – Konventa për statusin e refugjatëve nga viti 1951 llogaritet si marrëveshje kyçe ndërkombëtare. Vlerësojnë se angazhimi I sërishëm ndaj frymës dhe parimeve fundamentale të Konventës sot është më e rëndësishme se kurrë më pare, theksojnë nga UNHCR – Agjencia e KB-së për refugjatë.

 

Filipo Grandi, komisioner i lartë i KB-së për refugjatë me rastin e 70 vjetorit të dokumentit, thotë se Konventa vazhdon të mbrojë të drejtat e refugjatëve në të gjithë botën. Falë Konventës, miliona jetë janë shpëtuar, shtoi Grandi.

Në një kolumnë me rastin e përvjetorit të Konventës, ai paralajmëroi përpjekjet e fundit nga disa qeveri për të shpërfillur ose anashkaluar parimet e Konventës, nga dëbimet dhe kthimet e parregullta të refugjatëve dhe azilkërkuesve përtej kufijve tokësorë dhe detarë e deri te propozimet për transferimi i tyre me forcë në vendet e treta për përpunim pa masa të përshtatshme për mbrojtjen.

Duke folur në 70 vjetorin e ditës kur në vitin 1951 Konventa e Statusit të Refugjatëve iu prezantua shteteve nënshkruese, Grandi deklaroi, duke shtuar se marrëveshja është një komponent kyç i ligjit ndërkombëtar për të drejtat e njeriut dhe mbetet po aq e rëndësishme sot sa ishte kur u shkrua dhe është dakorduar.

“Gjuha e Konventës është e qartë në lidhje me të drejtat dhe mbetjet e refugjatëve të zbatueshme në kontekstin e sfidave dhe emergjencave moderne dhe deri më tani të panjohura kushtet – si pandemia KOVID-19”, thotë Grandi.

Edhe Konventa për refugjatë e vitit 1951 ashtu edhe Konventa më e fundit Globale e Refugjatëve kërkojnë bashkëpunim ndërkombëtar në mënyrë që të gjejnë një sërë zgjidhjesh për refugjatët. Grandi theksoi nevojën që bashkësia ndërkombëtare t’i respektojë ata parimet kryesore të mbrojtjes së refugjatëve siç përcaktohen në Konventë, përfshirë të drejtën e një të arratisuri nga persekutimi për të mos u kthyer në rrezik.

Shtatëdhjetë vjetori i Konventës në lidhje me statusin e refugjatëve po vjen vetëm disa muaj pasi vetë agjencia e UNHCR shënoi shtatë dekada si një organizatë botërore me një mandat për të mbrojtur të personave të shpërngulur.

Related posts

Sonte në aeroportin e Shkupit do të arrijë grupi i parë i refugjatëve nga Afganistani

D V

Turqia kërkon të marrë rolin e ndërmjetësit me talebanët

N E

Zaev: Dorëheqjet janë akt i lartë moral dhe etik, vijojnë vendime për përgjegjësi të konfirmuara vetëm sipas fakteve nga hetimi i ekspertëve

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com