Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Vazhdojnë bisedimet mes historianëve nga Maqedonia dhe Bullgaria

Shkup, 25 shkurt – Procesverbalet nga takimet e mëparshme janë të diskutueshme për shkak të përdorimit të mbiemrit maqedonas, teksteve shkollore dhe mesjetës, por jo Goce Delçev. Kjo është agjenda e takimit të sotëm online të komisionit historik të përzier, i pari nga pesë të planifikuar për këtë vit.

Pas 11 takimeve, historianët maqedonas dhe bullgarë nuk kanë një përparim më serioz drejt një marrëveshjeje mbi çështjet historike dhe në pritje të takimit të ri, kjo konfirmohet nga Ministri i Jashtëm bullgar.

“Ne biseduam për faktin se jo vetëm që nuk ka progres, por ka edhe koncesione për ata pesë persona për të cilët kemi rënë dakord tashmë. Kjo është një nga pyetjet thelbësore. Në fund të fundit, mendimi ynë është i njëjtë me atë të anëtarëve të komitetit tonë, se këto janë tekste që duhet të përfshihen në librat shkollorë. Kështu që njoftimi se Komisioni arriti një marrëveshje për Mesjetën nuk është i saktë. Ata nuk kanë asnjë marrëveshje as për Mesjetën”.

Shumë nga vërejtjet bullgare i referohen ngadalësisë në ndryshimin e përmbajtjes së librave shkollorë të arsimit fillor maqedonas.

“Ka sinjale që librat shkollorë në Maqedoni po ndryshojnë, se po shkruhen libra të rinj. Kjo është padiskutim kështu. Vërejtjet vijnë jo vetëm nga Bullgaria, por edhe nga Greqia dhe publiku shqiptar në MKD, por natyrisht, puna e Komisionit tonë është kryesisht marrëdhëniet midis BG dhe MKD në një nivel historik “.

Përveç punës së komisionit historik, Zaharieva komentoi perspektivën evropiane të vendit për televizionin kombëtar bullgar. Maqedonia e ka, por vetëm nëse plotëson disa kushte dhe në asnjë mënyrë tjetër, thotë ministri.

“Unë nuk e di se çfarë imazhi kanë për BE, por nuk funksionon si Jugosllavia. Funksionon në një mënyrë tjetër. Ata mendojnë se dikush do të vijë dhe do të bëjë presion mbi Bullgarinë, por ne u kemi thënë atyre shumë herë – kjo nuk do të ndodhë. Ne u kemi thënë atyre që nga viti 2019 “

Puna e historianëve vazhdon nesër, kur sipas njoftimeve do të diskutohet Goce Delçev – temë për të cilën nuk ka pasur progres nga asnjëra palë.

Postime të ngjashme

Kuvendi vendosi të shpallë gjendje krize në një pjesë të shtetit

Z H

LSDM propozon Fatime Fetain në Prokurorinë e Lartë

Z H

Kriza ekonomike/ Prej nesër edhe kontabilistët do të dalin në protesta

Z H

Banka Popullore: Rritje të depozitave dhe të kredive në mars

Z H

Kursimtarët e “Eurostandard” të gëzuar pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese për të ngritur procedurë

Z H

Qeveria “përvjelë mëngët” pas raportit negativ të “Reporterë pa kufij”

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...