Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Vitin e kaluar, Kadastra i regjistroi 15 mijë e 852 objekte të legalizuara

Shkup, 15 shkurt – Në Agjencinë për Kadastër të Patundshmërive (AKP) janë përfunduar me sukses 15,852 kërkesa për legalizim për vitin e kaluar. Që nga fillimi i procesit të legalizimit, janë regjistruar gjithsej 264,488 objekte të legalizuara, e informojnë MIA-n Agjencia për Kadastër të Patundshmërive, përcjell Zhurnal.mk

Me Ligjin aktual për Legalizimin, mund të legalizohen ndërtimet pa leje të ndërtuara deri në mars të vitit 2011, dhe në afatet që u zgjatën në dy raste, u paraqitën 430 mijë kërkesa për legalizim. Projektligji ka qenë në procedurë parlamentare për një kohë të gjatë, i cili parashikon një afat të ri për legalizimin e ndërtesave të paligjshme për periudhën nga marsi 2011 deri në tetor të vitit të kaluar, respektivisht ndërtesat e paligjshme që nuk ishin të mbuluara me ligjin aktual. Përjashtime nga mundësia e legalizimit ishin ndërtesat e ndërtuara në mënyrë të paligjshme, ndërtimet shtesë  të ndërtesave, tarracat e zgjeruara, si dhe ndërtimet e paligjshme në zonën e mbrojtur të rajonit të Ohrit. Për legalizim  duhet të paguheshin shërbimet komunale plus edhe 50 për qind gjobë për shërbimet komunale. Ministria përkatëse njoftoi ndryshimet në ligjin e propozuar për legalizimin e ndërtesave të paligjshme përmes bisedimeve me grupet parlamentare dhe të gjitha palët e interesuara.

Në Kadastër në vitin 2020, janë pranuar gjithsej 944,377 raste, 944,318 janë zgjidhur dhe 1,608 raste janë transferuar nga viti paraprak. Numri i përgjithshëm i rasteve të tjera për përpunim, siç thonë ata për MIA-n, është 1,667, nga të cilat 1001 në Qendrën për Kadastër të Patundshmërive Shkup, dhe 666 të mbetura në 29 departamentet kadastrale në të gjithë vendin.

Evidenca e pasurisë shtetërore bazuar në një numër unik identifikimi

Nga Agjencia për Kadastër të Patundshmërive thonë se përveç aktiviteteve aktuale këtë vit, ata planifikojnë të prezantojnë disa risi që, ndër të tjera, do të ofrojnë një pasqyrë të qartë të të gjithë pronës shtetërore, por edhe një aplikacion mobil për pasuri të paluajtshme të pronarëve.

Duke u nisur nga përparësitë strategjike të Qeverisë për një administratë publike moderne dhe efikase të bazuar në dixhitalizimin që siguron shërbime cilësore dhe të shpejta për qytetarët dhe bizneset, AKP-ja do të vazhdojë në të ardhmen me zbatimin e projekteve dhe aktiviteteve që synojnë rritjen e transparencës dhe rritjen e përdorimit të informacioni gjeohapësinor nga organet shtetërore dhe vetëqeverisja lokale, shpjegojnë nga AKP-ja.

Ndër risitë e planifikuara nga Kadastra për këtë vit është vendosja e një evidence të vetme të bazuar në një numër unik identifikimi (NUI) për pasuritë e paluajtshme shtetërore, si dhe pasuritë e paluajtshme në pronësi të shtetit të përdorura nga organet shtetërore dhe personat juridikë të themeluara nga Shteti.

Në përputhje me dispozitat e nenit 57 të Ligjit për përdorimin dhe disponimin e pasurive në pronësi të shtetit dhe të komunave, Agjencia për Kadastrën e Paluajtshërive krijon një regjistër ose evidencë unike të bazuar në Numrin Unik të Identifikimit (NUI), për pasuritë e paluajtshme në pronësi të shtetit , si dhe pasuritë e paluajtshme në pronësi të shtetit të përdorura nga organet shtetërore dhe personat juridikë të themeluara nga shteti.

Qeveria, siç shpjegojnë ata, me propozimin e Agjencisë për Kadastrën e Paluajtshmërive do të përcaktojë numrin unik të identifikimit (NUI), për organet shtetërore dhe personat juridikë të krijuar nga shteti.

Nga Kadastra theksojnë se prezantimi i këtij regjistri do të sigurojë një pasqyrë të qartë të të gjithë pasurisë në pronësi të shtetit, si dhe informacion mbi përdorimin e saj nga organet shtetërore dhe personat juridikë të themeluar nga shteti.

“Me këtë risi është realizuar segmenti i Strategjisë Kombëtare për Parandalimin e Korrupsionit dhe Konfliktit të Interesit 2021-2025, ku thuhet se është e nevojshme të azhurnohen regjistrat e pasurive të patundshme në pronësi të shtetit, si dhe të pasurive të patundshme në pronësi të shtetit që i përdorin organet shtetërore dhe personat juridikë, të themeluara nga shteti duke aplikuar Numrin Unik të Identifikimit (NUI) për organet shtetërore, duke siguruar transparencë me mundësinë e kërkimit të hapur të pronës shtetërore në portalin e shpërndarjes”, citojnë  nga Kadastra.

Gjithashtu në vitin 2021, AKP-ja planifikon të zbatojë një aplikacion në internet dhe në celular “PRONA IME”.

Qëllimi i këtij lloji të softuerit është që pronarët e pasurive të patundshme të kenë një pasqyrë në pasuritë e tyre të paluajtshme dhe proceset ligjore përkatëse në çdo kohë, si dhe proceset e tjera ligjore që mund të ndikojnë në pronësinë e tyre.

Ata planifikojnë të modernizojnë sistemin elektronik të kadastrës si dhe të prezantojnë funksionalitete të reja për të shpejtuar proceset e tij të punës. Do të ketë një ndryshim në konceptin e përdorimit të aplikacionit nga përdoruesit e jashtëm për përdorimin më të lehtë të shërbimeve të AKP-së. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Përfundoi debati në ditën e dytë për ribalancin e Buxhetit

D V

Milloshoski: Kemi komunikim me ASH-AAA për çështjen e koalicionit parazgjedhor

D V

Taseva: Sektori publik mbushet me kuadro në prag të zgjedhjeve lokale

D V

Shahpaska: Me masën ligjore “E diela – ditë e pushimit javor” e realizojmë kërkesën e punëtorëve

D V

KRSKRR-ja me thirrje: Vozit me përgjegjësi – Vozit i çlodhur!

D V

Filloi debati për Ligjin për shtetësi, parashtrohen 1.000 amendamente

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...