Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Vitin e kaluar më pak martesa, më shumë divorce në krahasim me vitin 2019

Shkup, 14 shkurt – Një total prej 9,200 martesash janë lidhur vitin e kaluar, 4,614 më pak, ose një rënie prej 33.3 përqind krahasuar me 2019. Divorci në vitin 2020 u rrit me 14.7 përqind, me 2,284 divorc, ose 294 më shumë se në 2019.

Sipas të dhënave nga Ministria e Drejtësisë përmes Ligjit për Qasje të Lirë në Informacionin Publik, në vitin 2020, në territorin e Republikës së Maqedonisë Veriore, janë lidhur gjithsej 9.200 martesa, krahasuar me vitin 2019, kur ishin gjithsej 13.814 konkluduar. Gjatë 11 viteve të fundit, mesatarisht 12,650 martesa janë lidhur çdo vit.

Nga ana tjetër, divorcet u rritën me 12.8 përqind. Nga gjithsej 26 gjykata themelore në territorin e RMV, 23 paraqitën përgjigje për vendimet përfundimtare në bazë të divorcit brenda juridiksionit të gjykatës së tyre.

Me të dhëna nga 23 Gjykata Themelore, numri i divorceve është 294 më i lartë se në vitin 2019, kur ishte 1,990. Mesatarisht, ka pasur 1,767 divorc në vit gjatë 11 viteve të fundit. Për shumë të rinj, fakti vendimtar ishte se ata u penguan të festonin ditën më të mirë të jetës së tyre ashtu si dëshironin, sepse vitin e kaluar, një nga industritë më të prekura nga pandemia Covid-19 ishte industria e hotelierisë.

Industria e hotelierisë përjetoi një kolaps të plotë me ndalimin e mbajtjes së festave dhe festimeve nga Komisioni për Sëmundjet Infektive. Sidoqoftë, Dhoma e Pavarur e Ushqimit thotë se dasmat, si pjesë e festimeve tradicionale, megjithëse ishin të ndaluara në çfarëdo mënyre të mbaheshin në institucionet hotelierike, ishin organizuar në masë në pika private ose në prona private.

Pandemia Covid-19 nuk i ndaloi njerëzit të martoheshin. Zyrat e regjistrimit regjistruan të rinjtë, në vend të mënyrës tradicionale, në zyrë, në vend ose në shtëpitë e tyre. Në kushte të tilla, të rinjtë u detyruan të përshtateshin festat e tyre të jetës për të cilat ata tradicionalisht luanin zurli dhe daulle dhe vallëzime, për t’u përshtatur me situatën dhe kushtet e reja, në mënyrë që në një farë mënyre të festonin dasmën e tyre, shpjegoi NSC.

Shkruhet për sfidat martesore dhe divorcin si një stigmë në “Shkurorëzimi, një mënyrë e funksionimit të familjes, jo patologjia e sistemit familjar”, kësaj here, me numrat dhe shembujt e mësipërm, ne i kapim ato përmes prizmit të pandemisë me Covid – 19. Në këtë drejtim, Vida Gavriloska, psikologe, psikoterapiste familjare dhe sistematike dhe trainer nga Instituti për Martesë Familja dhe Praktika Sistemike – Alternativa, për përvojat martesore dhe sfidat gjatë një pandemie theksoi dy aspekte, disa familje arrijnë të gjejnë bukurinë në tërë këtë situatë, ndërsa në disa familje e gjithë kjo është më e tensionuar dhe më intensive.

Ajo që është interesante është se familje të caktuara, në kushte karantine, edhe në këto kushte ku nuk ka ose nuk zvogëlohen në minimum segmente të tjera të jetës nga konteksti shoqëror, bare, kafene, dyqane, të cilat ndikojnë në shpërndarjen e ankthit në familje, lind një konflikt më i madh. Sidoqoftë, ajo që është në anën tjetër është se shumë familje, praktikisht me pandeminë, arritën të njiheshin, të shiheshin, të kalonin më shumë kohë në shtëpi, me të dashurit, ndau Gavriloska.

Lidhur me divorcet, ajo ndau se për shkak se gjithçka është e bllokuar, shumë vendime institucionale shtyhen, kështu që nëse një gjë bëhet në mënyrë të rregullt për një javë, dy, një muaj, ka shumë më shumë zgjatje. Shumë nga ato divorce konfliktuale përdorën pandeminë për të mohuar pikëpamjet e një prindi që nuk është kujdestar i fëmijëve të tyre, ndryshe nga familjet e tjera të cilat, megjithë pandeminë, arritën t’u mundësojnë fëmijëve të kenë kontakte funksionale me një prind jo-kujdestar, shtoi ai Gavriloska.

Gavriloska u pasua nga avokati Vedran Lalicic, nga Zyra Ligjore Lalicic dhe Boskoski, të cilët nga përvoja ligjore treguan se në të fundit, dëshmitarët ishin shembuj ku njëri nga bashkëshortët nuk ishte në gjendje të përballonte presionin psikologjik për shkak të kufizimeve për shkak të pandemisë.

Shumë ahengje të planifikuara të dasmës janë shtyrë për një kohë të pacaktuar. Shumë të rinj po presin që të mbarojë pandemia, por për shumë prej tyre pandemia nuk ishte pengesë, në një atmosferë intime, për të zyrtarizuar komunitetin e quajtur martesë. Nëse lehtësimi i masave dhe kthimi i festimeve të dasmave do të kontribuojë në kthimin e një ekuilibri pozitiv të martesave, mbetet të shihet me rezultatin e pandemisë dhe sfidat që pasojnë.

Postime të ngjashme

Vazhdon debati i përgjithshëm për ribalancin e plotësuar të Buxhetit

Z H

Moti sot në RMV

Z H

Seanca të tre komisioneve kuvendore

Z H

Ali Ahmeti: Mbretëreshat e xhudos do mbeten inspirim dhe simbol për brezat e ardhshëm

D V

Lëvizja Besa mbajti kuvendin e nëndegës në Kamjan, ja kush u zgjodh kryetar

D V

Përurohet shëtitorja pranë bregut të Vardarit në rrugën “13 Nëntori”

D V

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...