Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni TOP LAJM

Xhaferi: Për shtyrjen e regjistrimit nevojitet vendim politik

Shkup, 3 shkurt – Që të shtyhet regjistrimi është i nevojshëm vendim politik, deklaroi sot kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi në një video intervistë për MIA-n e cila do të publikohet këto ditë. Sidoqoftë, ai pyeti se në çfarë do të bazohej propozimi për shtyrjen e regjistrimit dhe nëse ka ndonjë vlerësim se pandemia Kovid-19 do të mbarojë në qershor ose korrik ose se situata do të jetë ndryshe.

“Kuvendi e miratoi Ligj për mbajtjen e regjistrimit. Ka përcaktuar afate për të gjithë dhe në këtë moment mendoj se është e kotë të dilet me mendime të tilla ose të atilla. Nëse mendojnë se duhet të shtyhet, atëherë nevojitet vendim politik për këtë. Ky vendim politik duhet të ndryshohet në një zgjidhje ligjore. Dhe për sa kohë do të shtyhej ai regjistrim? Sipas asaj që dëgjoj të shtyhet për në qershor ose korrik. Në çfarë bazohet ai propozim? Në kontekstin e Kovidit, çfarë do të thoshte kjo? Ka ndonjëri informacione se në qershor, korrik pandemia do të përfundojë kështu që ne mund ta zbatojmë ose do të vijmë në zbrazëtirë ligjore dhe pastaj do të hyjmë në kaos ligjor. Po sikur të mos zbatohet në qershor ose korrik, nëse parakushtet janë të njëjta me ato të zgjedhjeve të vitit 2020, sepse vlerësuam që qershor-korrik situata do të jetë tjetër. Po, ishte ndryshe vetëm në një konotacion negativ”, tha Xhaferi, përcjell Zhurnal.mk

Sipas tij, shprehja politike si e tillë nuk është e mjaftueshme për vendim.

“Ekziston ligj ose do të bashkohen të gjithë për ta zbatuar ligjin ose do të ndodhë ajo që paralajmërojnë se do të ndodhë. Disa paralajmërojnë se po mbledhin nënshkrime, të tjerë thonë se ne të zbatojmë ligj, të tjerët thonë disa parakushte të tjera. Ky është tashmë një debat politik në të cilin unë, si kryetar i Kuvendit nuk do të doja të përfshihesha. Kompetencat e Kuvendit ishin të miratohet ligj”, thotë ndër të tjera, Xhaferi.

Sipas kryetarit të Kuvendit, Ligji për regjistrim mundëson që ai të zbatohet si duhet dhe çdo qytetar që i plotëson kushtet të numërohet, ndërsa interpretimet në lidhje me pjesëtarët e bashkësive etnike thotë se bëhen për qëllime politike.

“Ndërsa interpretimi pas rezultateve në kuptimin që ky do të ishte kështu ose ai do të ishte më pak, këto janë tashmë komente që bëhen për qëllime të tjera, ndërsa ato qëllime të tjera janë sigurisht qëllime politike. Të gjithë duan të qëndrojnë në pushtet dhe të gjithë duan të vijnë në pushtet. Mbi të gjitha, ky është kuptimi i organizimit politik. Sa i përket regjistrimit, duhet të sigurohen parakushtet për këdo që vjen në pushtet sepse edhe ai që do të jetë në opozitë ka detyrim ndaj qytetarëve për të krijuar parakushte që qytetarët të jenë të kënaqur me statusin, të drejtat, mundësitë”, tha Xhaferi.

Në kontekstin e të drejtave të fituara tashmë, shtoi ai, ato nuk mund të jenë subjekt i llogaritjes për çfarë do arsye sepse ekzistojnë dokumente ligjore ndërkombëtare që i garantojnë të drejtat individuale si vlera themelore dhe kolektive, përfshirë edhe të drejtat politike të qytetarëve. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

Moti për ditët në vijim në Maqedoni

D V

Xhambaski: Nëse respektohen “vijat e kuqe”, komisioni maqedono-bullgar nuk do të mund të funksionojë

D V

OBRM-PDUKM: Mini-Shengeni nuk është një alternativë e BE -së

D V

Priten variante të ndryshme të Covid-19! Mund të rekomandohet marrja e dozës së tretë e vaksinës

D V

Edhe katër të rinj arrestohen pasi kapen me marihuanë!

R Zh

Zaevi për “Ballkan të Hapur”: Derisa BE-ja nuk e përmbush premtimin, ne do punojmë për një jetë më të mirë

R Zh

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...