Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Zaev: Ka potencial për bashkëpunim më të madh rajonal me Kinën

Shkup, 9 shkurt – Tani është koha për t’u përgatitur për epokën pas-kovidit dhe rimëkëmbjen e shoqërive dhe ekonomive tona, dhe në këtë drejtim është e rëndësishme të intensifikohen format e ndryshme të bashkëpunimit ekonomik. Bashkëpunimi në kuadër të 17 + 1 duhet të përqendrohet në projekte specifike dhe të ketë rezultate konkrete, veçanërisht në fushat e shkëmbimit ekonomik dhe tregtar dhe projekteve të infrastrukturës kapitale, theksoi kryeministri Zoran Zaev në Samitin e sotëm të Kinës dhe vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore – 17 + 1 , I cili u mbajt online përmes video konferencës.

Kryeministri tha se që nga fillimi i procesit të bashkëpunimit midis Kinës dhe vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore, Republika e Maqedonisë së Veriut ka marrë pjesë aktive në një numër aktivitetesh, duke e konsideruar atë si një platformë të mirë për thellimin e bashkëpunimit në fusha të ndryshme.

Edhe në këtë periudhë sfiduese, tha Zaev, kur e gjithë bota po përballet me pasojat e pandemisë Kovid-19, vitin e kaluar, brenda 17 + 1, u mbajtën një video takim ministror dhe disa video takime me ekspertë, të cilat shërbejnë si një mundësi e mirë për shkëmbimin e informacionit dhe përvojave në luftën kundër virusit. Ai shprehu besimin se këto takime ishin vërtet të dobishme për të gjitha vendet 17 + 1 dhe tregoi rëndësinë e bashkëpunimit në kushtet më të vështira.

Zaev theksoi se për zhvillim thelbësor dhe bashkëpunim më të madh, është veçanërisht e rëndësishme të sigurohet tregtia e lirë, e liruar nga pengesat administrative, hapja e mëtejshme e tregut kinez për produktet nga Evropa Qendrore dhe Lindore, konkurrenca e ndershme, trajtimi i barabartë i kompanive nga rajoni në Tregu kinez. Respektimi i parimeve të reciprocitetit dhe parimit të përfitimit reciprok, respektimi i rregullave tregtare shumëpalëshe të vendosura të Organizatës Botërore të Tregtisë dhe, si një vend kandidat për BE, në përputhje me ligjin, politikat, vlerat dhe parimet e BE-së .

Ai theksoi se procesi i bashkëpunimit ka potencialin për të arritur një efikasitet më të madh si nga rritja e bashkëpunimit rajonal ashtu edhe për një qasje të përbashkët ndaj projekteve që vijnë nga iniciativa 17 + 1.

“Ne e dimë që të gjitha vendet në Evropën Juglindore kanë interesa specifike në fusha të ndryshme, kështu që mund të jetë e dobishme të mendojmë për rritjen e bashkëpunimit rajonal për projekte që do të ishin me interes për më shumë vende në një rajon të veçantë. Kjo mund të bëhet në fushën e infrastrukturës ose energjisë, veçanërisht në lidhje me projektet për përdorimin e energjisë së rinovueshme dhe zvogëlimin e ndotjes së ujit, ajrit dhe tokës, si një kontribut i përbashkët në luftën tonë kundër ndryshimit të klimës”, theksoi Zaev.

Ai informoi krerët e shteteve ose qeverive që marrin pjesë në këtë Samit për zbatimin e Strategjisë së Tranzicionit të Energjisë të Republikës së Maqedonisë së Veriut në pesë vitet e ardhshme me investime në burime të ripërtëritshme të energjisë deri në vitin 2030 për një të ardhme të qëndrueshme në këtë drejtim.

Në fund të fjalimit të tij, kryeministri Zaev tha se Republika e Maqedonisë së Veriut mbetet një pjesëmarrëse aktive në Nismën me përvojat më të mira nga aktivitetet e mëparshme në ngjarje të shumta, si dhe Forumi i Katërt i Ministrave të Kulturës të Kinës dhe vendeve të EQL-së, që në kuadër të Nismës 17 +1 u mbajt në nëntor të vitit 2019 në Shkup.

Duke shprehur falënderime për pjesëmarrjen në Samitin e Kinës dhe vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore – 17 + 1, Zaev uroi presidentin kinez Si Xhinping dhe popullin e Kinës për Vitin e Ri lunar kinez, i cili fillon më 12 shkurt.

Në fjalimin e tij, presidenti kinez Si Xhinping foli për përfitimet e Nismës dhe tha se në emër të zhvillimit të ardhshëm të bashkëpunimit të Kinës me vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore, vendi i tij në pesë vitet e ardhshme ka vendosur një plan për më shumë vlera të importit nga këto vende evropiane, si dhe rritjen e bashkëpunimit në disa fusha si bujqësia, energjia, infrastruktura rrugore, arsimi dhe veçanërisht shëndetësia, pasi Pekini e sheh Nismën 17 + 1 si një platformë ndër-rajonale për bashkëpunim edhe në fushat e luftës të pandemisë Kovid-19 dhe pasojat e saj dhe do të vazhdojë të jetë aktive në mbështetjen e solidaritetit të vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore. (Zhurnal.mk)

Postime të ngjashme

BE-ja dërgon pajisje dhe ndihmë për përballje me zjarret në Maqedoninë e Veriut

Z H

U ndanë 11 vendime për Kopshtin e fëmijëve “Fidani”

Z H

Prilep/ 11 qytetarë ngelin pa shtëpi, digjen dhe barakat sociale, shpëtohen 3 foshnje

Z H

Edhe Qyteti i Shkupit ndanë nga 10 mijë denarë shpërblime për zjarrfikësit

Z H

Komuna e Tetovës paralajmëron për stuhi lokale gjatë pasditës

Z H

Mbi 200 raste të reja me covid në Maqedoni

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...