Agjencia Zhurnal.mk
Maqedoni

Zaev: Me Bullgarinë nuk është racionale të bisedohet për zgjidhje

Shkup, 4 janar – Nuk është mençuri tani të bisedohet  dhe të kërkohet zgjidhje për problemin,  kur  politikanët  bullgar janë fokusuar në zgjedhje. Por, është mirë,  kjo periudhë, deri më 28 mars të shfrytëzohet për zbatimin e Planit aksionar dhe për realizimin  e  projekteve  të planifikuara  infrastrukturore si  kalimi Klepalo dhe Korridori 8, thotë kryeministri  Zoran Zaev.

Duke qenë mysafir në  ditarin e TV Sitel, Zaev  me vendosmëri e  hodhi poshtë propozimin  e opozitës për mbajtje të zgjedhjeve të parakohshme dhe potencon se  regjistrimi është obligim ligjor dhe duhet të zbatohet.

“Tani nuk është racionale të bisedohet pse  politikanët bullgar janë të drejtë para zgjedhjeve, por Plani aksionar do të ndihmojë  shumë për një pjesë të madhe të punëve tek ne dhe tek Bullgaria të realizohen  më shpejtë. Me të janë mbuluar të gjitha fushat – nga infrastruktura deri te arsimi, sporti dhe kultura. Plani aksionar është dorëzuar në Bullgari, presim përgjigje.  Ato janë  ide  të cilat mund të plotësohen. Plani aksionar del nga Marrëveshja për fqinjësi  dhe është nga interesi ynë, ndërsa qëllimi është bashkëpunimi më intensiv”, theksoi Zaev.

Aktivitetet e paralajmëruara të Buçkovskit, Osmanit dhe Dimitrovit, tha Zaev, do të jenë në këtë drejtim.

“Ideja është të bisedohet për atë që është e mundur të realizohet  deri më 28 mars,  kur janë zgjedhjet  në Bullgari. Të mos i  rrisim pritjet këtu  në opinion se ne  nuk e di çka do të vendosim  deri atëherë, sepse para zgjedhjeve  nuk është mençuri  të futet brenda  sepse  vetëm mund ta nxitë urrejtjen. Por,  të shohim se çka mundet,  mund ta zbatojmë  Planin aksionar dhe infrastrukturën”, nënvizoi kryeministri.

Çështjet  historike, theksoi, duhet edhe t’i lihen Komisionit,  ndërsa çështjet e  identitetit,  përsëriti edhe njëherë,  nuk guxon dhe nuk do të jenë në tryezën e negociatave. Atë, tha, e di edhe pala bullgare dhe këtu nuk ka dilema.

“Për të kaluarën Zaev dhe Borisov nuk mund të bisedojnë, për atë është Komisioni kompetent. E saktë është se  duhet një pjesë e madhe e çështjeve historike të rrumbullaksohen  me procesverbale të përbashkëta  që së bashku të festojmë  disa periudha dhe personalitete historike,  ndërsa ajo pjesë  që është e veçantë nga historia, ashtu të mbetet. Procesverbalet  për pesë personalitetet  janë verifikuar   nga të dy palët. Edhe implementimi  në arsim duhet të konfirmohet nga të dy anët.  Në lidhje me car Samoilin kërkojmë  plotësim  i cili nuk i bën dëm  Bullgarisë. Pala bullgare ka mbetur,  jo në libra, të jetë vetëm ajo e  procesverbalit. Por, 12-15 fjalë, sado që të jenë,  nuk janë të mjaftueshme, ka periudha për të cilat fëmijët duhet të mësojmë, ndërsa jo të krijojnë ndjenjë të keqe ndërmjet dy vendeve”, sqaroi Zaev.

Plotësoi edhe se në lidhje me gjuhën maqedone, Bullgaria mund ta japë mendimin e saj  derisa  nuk i pranon zyrtarisht  gjuhën dhe popullin maqedonas,  edhe pse çdo ditë kryeministri, presidenti i shtetit dhe ministri i Punëve të Jashtme flasin për  gjuhën maqedone dhe identitetin maqedonas.

Në lidhje me reformat në arsim, Zaev përmendi se  historia është baza për të tashmen tonë dhe  dimensionim  i të ardhmes. Pa të  jemi askush dhe asgjë,  por kjo  nuk do të thotë se nuk duhet të hapet debat.

“Do t’i dëgjojmë  përgjigjet e  çështjeve kundërshtuese,  diçka duhet të bëjmë  që të prodhojmë  arsim  më perspektiv dhe më produktiv për fëmijët tanë. Askush nuk do ta heq lëndën e historisë. Është formuar grup i punës  pa kurrfarë përcaktimi historik, është mbajtur mbledhje e  300 mësimdhënësve, është dhënë model për debat.  Prej këtu do të dalë më e mira. Të nisemi nga klasa e parë deri në të pestën,  ndërsa prej klasës së gjashtë deri në të nëntën të japim  kohë shtesë, të nxjerrim maksimum  më të mirën për nxënësit”, tha Zaev.

Në pyetjen e propozimit opozitar të ketë zgjedhje të parakohshme, kryeministri është i vendosur se  tërheqja e tij eventuale  do të vlejë tradhëti e popullit i cili ia ka dhënë besimin. Vendi, tha Zaev, mbetet në agjendën proevropiane.

Postime të ngjashme

ESHS: Të rrejshme janë informacionet lidhur me aplikacionin për vetë regjistrim nga diaspora

Z H

Kuvendi po shqyrton disa ligje, votimi është caktuar për më 9 mars

Z H

Afat edhe pesë vite për legalizim të ndërtimeve të egra

Z H

721 raste të reja me Covid, vdesin 9 pacientë

Z H

“Procedura për zgjedhje të kandidatëve për kryetarë të komunave niset nga anketa”

Z H

Besimi: Interesi për eurobondin 2,3 herë më i madh, që tregon se jemi tërheqës për investuesit

Z H

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Akcepto Më tepër...