Agjencia Zhurnal.mk

Zaev me mandatin do të “blejë” edhe 20 ditë të tjera për negociata

Shkup, 12 gusht – Të gjithë kombinatorikat janë të mundëshme për analistët, ata nuk e përjashtojnë mundësinë e një koalicioni të gjerë. Disa ekspertë besojnë se pasi Zaev të marrë mandatin nga Pendarovski, ai do të përdorë të gjitha 20 ditët e dhëna nga afatet për negociata dhe sigurimin e shumicës dhe një qeveri do të formohet deri në fund të muajit. Sidoqoftë, fundi i kësaj jave do të jetë një tregues i drejtimit në të cilin po ecën procesi.

Nuk ka gjasa që LSDM-ja dhe BDI të arrijnë një marrëveshje për formimin e qeverisë deri të Premten, por mandati për përbërjen me siguri do t’i besohet liderit të LSDM-së, Zoran Zaev, si drejtuesi i koalicionit që fitoi më shumë vende, thonë ekspertë të skenës politike në vend.

Këtë pasdite, kabineti i Pendarovski konfirmoi se nesër në orën 12:00, Presidenti do t’ia besojë mandatin Zoran Zaev.

– Zoran Zaev, në emër të koalicionit “Mundemi”, i cili ka fituar numrin më të madh të vendeve në Parlament, e informoi presidentin Pendarovski për negociatat me disa parti për të siguruar shumicën e nevojshme në Parlament për të zgjedhur qeverinë, thuhet në deklaratën e Pendarovski.

Duke pasur parasysh deklaratat në ditët e fundit që tregojnë se LSDM dhe BDI nuk janë afër një marrëveshje, analisti politik Petar Arsovski beson se pasi Zaev të marrë mandatin nga Pendarovski, ai do të përdorë të gjitha 20 ditët e dhëna nga afatet për negociata dhe sigurimi i shumicës. Sa i përket kombinatorikës, Arsovski nuk beson që nëse LSDM pajtohet me BDI, ajo do të përfshijë parti të tjera shqiptare. Hyrja e partive të tjera shqiptare në Qeveri varet nga mënyra se si do të përfundojnë negociatat me BDI. Për VMRO-DPMNE, megjithatë, sipas tij, problemi më i madh është e majta, e cila është e papranueshme për Bashkësinë Ndërkombëtare. Numrat thonë se një koalicion i tillë është i mundur, por gjithçka është me kosto politike.

– Prospektet nuk janë të larta që një shumicë parlamentare do të merret vesh deri të Premten, për dy arsye, njëra është që ne shohim intransigjen si në LSDM ashtu edhe në BDI, dhe së dyti për shkak të pyetjes nëse Pendarovski mund të jap mandat apo jo. Nëse presidenti Stevo Pendarovski vendosi të jap mandatin, është pothuajse e sigurt që ai do t’ia japë atij që ka më shumë deputetë dhe ky është lideri i LSDM-së, Zoran Zaev. Marrëveshja për shumicën është gjithashtu një marrëveshje për Qeverinë dhe është e nevojshme për zgjedhjen e një drejtuesi të Kuvendit. Unë mendoj se pasi Zaev të marrë mandatin nga Pendarovski, ai do të përdorë të gjitha 20 ditët që i janë dhënë afateve për negociata dhe sigurimin e shumicës. Duke marrë parasysh deklaratat këto ditë që LSDM dhe BDI janë aq afër sa janë dhe larg, që do të thotë se nuk ka ndryshim të pozicioneve, mendoj se nuk do të ketë asnjë marrëveshje menjëherë, thotë analisti Petar Arsovski.


Analisti Albert Musliu, ndërkohë, beson se deri në fund të kësaj jave, do të dihet se në cilin drejtim do të jetë marrëveshja midis akterëve politikë.

– Unë besoj se deri në fund të javës ata do të shkurtojnë. Ne do ta dimë se në cilin drejtim po ecën i gjithë procesi dhe besoj se do të formohet një Qeveri deri në fund të muajit. Zaev do të formojë Qeverinë, unë nuk kam dilema këtu, ai tashmë ka 47 deputetë, 46 plus PDSH. Sidoqoftë, deri në fund të javës do të dimë në cilin drejtim do të jetë marrëveshja, qoftë LSDM me BDI, qoftë me partitë e tjera shqiptare apo të gjithë së bashku. E mundur që Mickoski të sigurojë një shumicë, jo se ai nuk është, por sa ka të ngjarë, kjo është një pyetje tjetër, tha analisti politik Albert Musliu.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

T E

Lajmet e fundit

Loading...