Agjencia Zhurnal.mk

Zbulohet shkaktari i alergjive në fëmijërinë e hershme

Mjekët kanë zbuluar që më shumë grupe antibiotikësh rritin rrezikun e alergjive, më e larta në mesin e atyre të grupit penicilinë.

Grupet e antibiotikëve që zakonisht u përshkruhen bebeve më vonë në fëmijëri, mund të rezultojnë në një rrezik të rritur nga alergjitë, ka gjetur një studim i ri amerikan.

Ata zbuluan se fëmijët e vegjël që morën antibiotikë të tillë si penicilina kishin një rrezik më të lartë për të zhvilluar alergji ushqimore, astmë ose dermatit të lëkurës.

Në këtë studim, mjekët ekzaminuan të dhënat mjekësore të afro 800,000 fëmijëve të lindur në mes 2001 dhe 2013, dhe më pas ekzaminuan se cili prej tyre ishte përshkruar penicilinë për gjashtë muajt e parë të jetës.

Ata më pas i krahasuan këto të dhëna me fëmijët të cilët më vonë u diagnostikuan me ndonjë nga alergjitë: të tilla si alergji ushqimore, anafilaksi, astma, dermatit atopik, rinitit alergjik, konjuktivit alergjik ose dermatit të kontaktit.

Ata zbuluan se antibiotikët rritin rrezikun e sëmundjes alergjike, me më të ulëtat në fëmijët që marrin sulfonamide dhe më të lartat tek ata që marrin disa nga antibiotikët e penicilinës.

Imunologu në NYU Langone, Dr. Purvi Parik, thotë se kjo lidhje mund të ketë ndonjë lidhje me mikrobiomën tonë, veçanërisht zorrët, e cila luan një rol të madh në sistemin imunitar.

“Antibiotikët dihet se vrasin jo vetëm bakteret që shkaktojnë infeksionin, por edhe bakteret” të mira “që na mbrojnë nga zhvillimi i sëmundjeve alergjike ose autoimune”, tha doktori Parik, duke shtuar se ky hulumtim është “i dobishëm në kuptimin që vërteton më tej atë që dimë mbi përdorimin e antibiotikëve dhe ndryshimet në mikroflora e organizmit”.

Nëse një fëmijë ka nevojë për një antibiotik kundër një infeksioni bakterial, paralajmëron doktor Parik, nuk duhet të shmanget nga frika e një sëmundje alergjike. Por nuk është aspak e nevojshme të teproni me antibiotikë kur nuk janë të nevojshme, veçanërisht për viruset ose ftohjet, pasi ato mund të shkaktojnë pasoja afatgjata dhe të zhvillojnë rezistencë ndaj përdorimit të tepërt, transmeton KosovaPress.

Marketing 2/1

Marketing 2/2

Marketing 2/1

Marketing 2/2

L E

Lajmet e fundit

Loading...