Një recetë e lehtë, ushqyese dhe perfekte për çdo ditë
Përbërësit (për 2-3 persona):
▪ 200 g pasta (penne, fusilli ose spaghetti)
▪ 1 patëllxhan mesatar
▪ 1 kungull i verdhë
▪ 1 karotë
▪ 1 spec i kuq i ëmbël
▪ 2-3 thelpinj hudhër
▪ 3-4 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
▪ 50 g arrash të bluara ose të grira për krem
▪ 100 ml ujë ose lëng perimesh
▪ kripë dhe piper sipas shijes
▪ një lugë çaji majdanoz i freskët për dekorim
▪ opsionale: pak lëng limoni për freski
Përgatitja hap pas hapi:
Përgatitja e pastës:
▪ Vendosni një tenxhere të madhe me ujë të kriposur në zjarr.
▪ Sapo uji të vlojë, hidhni pastën dhe lërini të ziejnë sipas udhëzimeve të paketimit, deri sa të jenë al dente.
▪ Ruani një gotë nga uji i zierjes së pastës për më vonë, dhe kullojeni pastën.
Përgatitja e perimeve:
▪ Ndani patëllxhanin, kungullin, karotën dhe specin në kubikë të vegjël ose shirita.
▪ Nxehni vajin e ullirit në një tigan të madh në temperaturë mesatare.
▪ Shtoni hudhrën e grirë imët dhe skuqeni për 1 minutë, duke u kujdesur të mos digjet.
▪ Shtoni perimet dhe skuqini për 5-7 minuta, derisa të jenë të buta, por ende të krisura.
▪ Kriposni dhe piperosni sipas shijes.
Përgatitja e kremit të arrave:
▪ Vendosni arrat e bluara në një blender së bashku me 100 ml ujë ose lëng perimesh.
▪ Përzieni derisa të krijohet një krem i butë dhe homogjen.
Bashkimi i përbërësve:
▪ Shtoni pastën e zier në tiganin me perimet e skuqura.
▪ Hidhni kremin e arrave dhe përzieni mirë, duke shtuar pak nga uji i ruajtur i pastës për të arritur konsistencën e dëshiruar të salcës.
▪ Lëreni në zjarr edhe 1-2 minuta për të bashkuar shijet.
Shërbimi:
▪ Shërbejeni menjëherë, duke shtuar majdanoz të freskët sipër dhe disa pika lëngu limoni për freski.
▪ Mund të shtoni edhe pak djathë vegjetarian ose vegan sipas preferencës.
Ju bëftë mirë.