Ky byrek është më i shijshëm ditën e dytë, kur aromat përthithen dhe shkrijnë me njëra-tjetrën
Thjeshtësia e përgatitjes dhe shija e pasur e kumbullave të pjekura e bëjnë këtë recetë zgjedhjen perfekte për çdo rast, nga një drekë familjare, te mysafirët e papritur apo thjesht për ta shijuar me një filxhan kafe ose çaj.
Koha e përgatitjes: 20 minuta
Koha e pjekjes: 35–40 minuta
Koha totale: rreth 1 orë
Porcionet: 6–8 persona
Përbërësit
Për mbushjen:
▪ 800 g kumbulla të freskëta (pa bërthamë, të ndara në katërsh)
▪ 3-4 lugë gjelle sheqer (sipas shijes dhe varësisht nga thartësia e kumbullave)
▪ 1 lugë çaji kanellë
▪ 1 lugë gjelle arra të bluara (për të thithur lëngun)
▪ 1 lugë gjelle lëng limoni (opsional)
▪ 1 sheqer vanilje (sipas dëshirës)
Për pjesën tjetër:
▪ 500 g petë të holla për byrek (10–12 copë)
▪ 100 ml vaj (ose gjalpë të shkrirë)
▪ 2 lugë gjelle kos i thartë ose krem kosi (për lyerje sipër – opsional)
▪ sheqer pluhur për spërkatje

Përgatitja
Mbushja
▪ Lani kumbullat, hiqni bërthamat dhe prijini në katërsh.
▪ Përziejini me sheqer, kanellë, vanilje, lëng limoni dhe arra të bluara.
▪ Lërini rreth 10 minuta që të lëshojnë lëng dhe gris të thithë lëngun e tepërt.
▪ Shtresoni byrekun.
▪ Nxehni furrën në 180°C.
▪ Përgatitni një tepsi rreth 30×20 cm dhe shtroni letër pjekjeje.
▪ Vendosni një petë në fund dhe lyeni me vaj. Përsëriteni me 4–5 petë.
▪ Shtroni gjysmën e mbushjes mbi petët.
▪ Vazhdojeni me 3-4 petë të lyera ndërmjet, pastaj shtoni pjesën tjetër të mbushjes dhe mbyllni me edhe 3-4 petë.
▪ Sipërfaqen e lyeni me vaj, e mundur edhe me kos për butësi dhe shkëlqim.
▪ Shpoheni me pirun dhe futeni në furrë.
Pjekja
Piqeni në 180°C për 35-40 minuta, derisa pitja të marrë ngjyrë ari dhe kore krokante.
Shërbimi
▪ Lëreni të ftohet pak, pastaj spërkateni me sheqer pluhur.
▪ Prijeni në kube ose në copëza sipas dëshirës.
▪ Shërbehet i ngrohtë ose i ftohtë, i shkëlqyer me çaj, kafe ose një topth akulloreje.
Këshilla
▪ Në vend të arrave, mund të përdorni bajame të bluara për një shije më të pasur.
▪ Nëse kumbullat janë shumë të tharta, shtoni edhe pak sheqer.
▪ Për aromë më intensive, mund të shtoni pak rum, arrëmyshk ose karafil.
▪ Byreku është edhe më i shijshëm ditën e dytë, kur shijet janë përthithur plotësisht.
Ju bëftë mirë.