Byrek me kumbulla nga petët e gatshme – pa mundim, me shije shumë të veçantë

nga D. V.

Ky byrek është më i shijshëm ditën e dytë, kur aromat përthithen dhe shkrijnë me njëra-tjetrën

Thjeshtësia e përgatitjes dhe shija e pasur e kumbullave të pjekura e bëjnë këtë recetë zgjedhjen perfekte për çdo rast, nga një drekë familjare, te mysafirët e papritur apo thjesht për ta shijuar me një filxhan kafe ose çaj.

Koha e përgatitjes: 20 minuta
Koha e pjekjes: 35–40 minuta
Koha totale: rreth 1 orë
Porcionet: 6–8 persona

Përbërësit

Për mbushjen:

▪ 800 g kumbulla të freskëta (pa bërthamë, të ndara në katërsh)
▪ 3-4 lugë gjelle sheqer (sipas shijes dhe varësisht nga thartësia e kumbullave)
▪ 1 lugë çaji kanellë
▪ 1 lugë gjelle arra të bluara (për të thithur lëngun)
▪ 1 lugë gjelle lëng limoni (opsional)
▪ 1 sheqer vanilje (sipas dëshirës)

Për pjesën tjetër:

▪ 500 g petë të holla për byrek (10–12 copë)
▪ 100 ml vaj (ose gjalpë të shkrirë)
▪ 2 lugë gjelle kos i thartë ose krem kosi (për lyerje sipër – opsional)
▪ sheqer pluhur për spërkatje

Përgatitja

Mbushja

▪ Lani kumbullat, hiqni bërthamat dhe prijini në katërsh.
▪ Përziejini me sheqer, kanellë, vanilje, lëng limoni dhe arra të bluara.
▪ Lërini rreth 10 minuta që të lëshojnë lëng dhe gris të thithë lëngun e tepërt.
▪ Shtresoni byrekun.
▪ Nxehni furrën në 180°C.
▪ Përgatitni një tepsi rreth 30×20 cm dhe shtroni letër pjekjeje.
▪ Vendosni një petë në fund dhe lyeni me vaj. Përsëriteni me 4–5 petë.
▪ Shtroni gjysmën e mbushjes mbi petët.
▪ Vazhdojeni me 3-4 petë të lyera ndërmjet, pastaj shtoni pjesën tjetër të mbushjes dhe mbyllni me edhe 3-4 petë.
▪ Sipërfaqen e lyeni me vaj, e mundur edhe me kos për butësi dhe shkëlqim.
▪ Shpoheni me pirun dhe futeni në furrë.

Pjekja

Piqeni në 180°C për 35-40 minuta, derisa pitja të marrë ngjyrë ari dhe kore krokante.

Shërbimi

▪ Lëreni të ftohet pak, pastaj spërkateni me sheqer pluhur.
▪ Prijeni në kube ose në copëza sipas dëshirës.
▪ Shërbehet i ngrohtë ose i ftohtë, i shkëlqyer me çaj, kafe ose një topth akulloreje.

Këshilla

▪ Në vend të arrave, mund të përdorni bajame të bluara për një shije më të pasur.
▪ Nëse kumbullat janë shumë të tharta, shtoni edhe pak sheqer.
▪ Për aromë më intensive, mund të shtoni pak rum, arrëmyshk ose karafil.
▪ Byreku është edhe më i shijshëm ditën e dytë, kur shijet janë përthithur plotësisht.

Ju bëftë mirë.

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More