Sallatë pikante e djathit: Shije perfekte për çdo meze

nga D. V.

Sallata pikante e djathit është një klasik i vërtetë i kuzhinës dhe kjo është receta më e mirë për ta përgatitur

Kjo sallatë është një specialitet pikant dhe kremoz i përgatitur nga djathi, kremi i thartë, speci dhe hudhra. Më së shpeshti shërbehet si shtesë për pjekje në zgarë, por edhe si namaz me bukë të freskët apo kulaç misri.

Falë aromës së pasur dhe djegësisë së lehtë, sallata pikante e djathit është e preferuar si pjesë e ushqimeve tradicionale, por edhe si meze në sofrën festive, transmeton Telegrafi.

Informacione bazë:

Sasia: për 4 persona
Koha e përgatitjes: 15 minuta
Koha e ftohjes: 30 minuta
Vështirësia: e lehtë
Kaloritë për racione: rreth 250 kcal

Përbërësit:

  • 200 g krem djathi ose djathë feta
  • 150 g krem i thartë
  • 1 kokë e vogël qepë e kuqe (e grirë imët)
  • 2-3 thelpinj hudhre (të shtypur ose të grirë)
  • 1 lugë çaji spec të ëmbël
  • ½ lugë çaji spec djegës (sipas shijes)
  • 2 lugë vaj ulliri
  • kripë dhe piper sipas shijes
  • 1 lugë kajmak për shije më të pasur (sipas dëshirës)

shutterstock

Përgatitja:

1. Përgatitja e djathit
Në një enë të thellë shtypni krem djathin ose fetën me pirun derisa të bëhet masë e butë dhe kremoze. Nëse përdorni fetë, shtoni një lugë krem të thartë që të përzihet më lehtë.

2. Shtimi i kremit të thartë dhe erëzave
Shtoni kremin e thartë, më pas speci e ëmbël, specin djegës, qepën e grirë, hudhrën, kripën dhe piperin.

3. Bashkimi i përbërësve
Përziejini mirë të gjitha derisa të fitoni një masë homogjene dhe të lëmuar. Në fund shtoni vajin e ullirit dhe, nëse dëshironi, kajmakun. Përziejeni edhe një herë.

4. Ftohja
Vendoseni sallatën në një enë me kapak dhe lëreni në frigorifer për të paktën 30 minuta, që shijet të bashkohen plotësisht dhe sallata të marrë një pikantësi të freskët.

Shërbimi:

Shërbejeni të ftohur me kulaçe të ngrohtë, bukë të freskët, kulaç misri ose si shtesë për qebapë, qofte të pjekura dhe gatime të tjera në zgarë.

Këshilla nga amvisat:

  • Në vend të vajit të ullirit, përdorni pak vaj nga specat e pjekur për shije më autentike.
  • Nëse ju pëlqen pikantja, shtoni edhe pak spec djegës apo disa pika salce të nxehtë.
  • Sallata bëhet edhe më e shijshme pas disa orësh qëndrimi në frigorifer.

Ju bëftë mirë! 

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More