Pulë në stilin aziatik

nga D. V.

Nëse nuk keni frymëzim se si të përgatitni fileto pule, ne kemi një ide se si ta bëni interesante. Hidhni një salcë të ëmbël me aromë agrumesh mbi pulën krokante dhe shërbejeni me oriz, makarona ose një pjatë anësore sipas dëshirës tuaj.

Përbërësit

Salcë

350 ml ujë

½ portokall

½ limon

80 ml uthull orizi

3 lugë gjelle salcë soje

1 lugë gjelle lëkurë portokalli të grirë

100 g sheqer kafe

2 cm xhenxhefil të freskët

1 thelb hudhër

20 g qepë të njoma

¾ lugë çaji thekon speci djegës

3 lugë gjelle niseshte misri

2 lugë gjelle ujë

Mish

450 g fileto pule, e prerë në kube

150 g miell i zakonshëm

¾ lugë çaji kripë

¾ lugë çaji piper

3 lugë gjelle vaj ulliri

1 lugë gjelle fara susami (opsionale)

Përgatitja e Salcë

1. Fetë portokalli 

Grini lëkurën e portokallit, pastaj shtrydhni gjysmën e portokallit dhe limonit për të marrë lëngun. Grini xhenxhefilin, grijeni ose shtypeni hudhrën dhe pritini qepën e njomë në unaza.

2. Kombinoni përbërësit

Ngrohni një tigan në zjarr mesatar dhe shtoni ujin, lëngun e portokallit, lëngun e limonit, uthullën e orizit dhe salcën e sojës. Shtoni 1 lugë gjelle lëkurë portokalli, sheqerin kaf, xhenxhefilin, hudhrën, qepët e njoma dhe thekon e specit djegës. Përziejini derisa salca të vlojë, hiqeni nga zjarri dhe lëreni të ftohet për 15 minuta. 

3. Marinojeni mishin

Vendosni copat e prera të pulës në një qese plastike që mbyllet përsëri dhe shtoni 230 ml nga salca e ftohur, duke e lënë pjesën tjetër në frigorifer. Futeni në frigorifer për 2 orë.

4. Përzieni mirë

Në një qese tjetër plastike, përzieni miellin, kripën dhe piperin. Shtoni pulën e marinuar, mbylleni qesen dhe tundeni mirë. 

5. Piqeni përreth 8 – 10 minuta

Ngrohni vajin e ullirit në zjarr mesatar dhe skuqeni pulën, duke e përzier shpesh, për rreth 8-10 minuta ose derisa të marrë ngjyrë të artë.

6. Mbulojeni me fletë metalike

Transferoni pulën e pjekur në një pjatë dhe mbulojeni me letër alumini.

7. Ziej ngadalë

Shtoni pjesën tjetër të salcës në të njëjtin tenxhere dhe përziejeni derisa të vlojë. Në një tas të vogël, përzieni niseshtenë e misrit dhe ujin, pastaj shtojeni te salca. Ulni nxehtësinë, shtoni pulën e pjekur dhe lëreni të ziejë ngadalë për 5 minuta, duke e përzier herë pas here. 

8. Shërbejeni me susam

Shërbejeni me oriz ose makarona dhe spërkatni mishin me fara susami nëse dëshironi. 

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More