Gjëndrat e viçit – një delikatesë me shije të butë dhe teksturë kremoze

nga D. V.

Ja një recetë e shkëlqyer për përgatitjen e gjëndrave të viçit (timusit). Parimi i përgatitjes është i njëjtë, por mund ta përshtatni sipas dëshirës

Gjëndrat e viçit (timusi) janë gjëndrat e kraharorit të viçit të ri, të cilat konsiderohen një specialitet i vërtetë gastronomik për shkak të shijes së butë dhe strukturës së tyre delikate e kremoze.

Për shkak të natyrës së tyre të ndjeshme, ato merren zakonisht nga viçat ose qengjat e rinj, pasi me rritjen e kafshës këto gjëndra zvogëlohen dhe bëhen më pak të përshtatshme për konsum.

Gjëndrat e viçit mund të përgatiten në mënyra të ndryshme: të fërguara, të pjekura në skarë ose të ziera ngadalë. Shpesh shërbehen me salca të buta, me pure patatesh, perime të lehta të ziera ose sallata sezonale.

Ky produkt delikat është i njohur në kuzhinat evropiane si “sweetbreads”, dhe vlerësohet për shijen e tij të butë, që kujton një ndërthurje midis mishit të bardhë dhe mëlçisë, por me një aromë shumë më të rafinuar, transmeton Telegrafi.

Të dhënat bazë

Përgatitja: 20 minuta
Gatimi: 1 orë e 30 minuta
Sasia: 4–6 porcione
Vështirësia: Mesatare

Përbërësit

▪ rreth 500 g gjëndra viçi (timus)
▪ 1 limon (lëngu)
▪ 1 kokë qepë (e grirë imët)
▪ 2 thelpinj hudhre (të grira imët)
▪ 100 ml verë e bardhë
▪ 100 ml supë pule ose ujë
▪ 2 lugë vaj ulliri
▪ 50 g gjalpë
▪ kripë dhe piper, sipas shijes
▪ majdanoz i freskët (i grirë imët) për sipër

Shoqërim: pure patatesh, sallatë ose perime të ziera

Përgatitja

Vendosini gjëndrat në ujë të ftohtë me lëng limoni dhe lërini të qëndrojnë rreth 30 minuta, që të zbuten dhe të humbin aromën karakteristike.

Më pas, ziejini shkurt në ujë të vluar për 3–4 minuta dhe pastaj futini menjëherë në ujë me akull. Menjëherë pas zierjes, vendosini në ujë me akull për të ndalur procesin e gatimit dhe për të ruajtur strukturën.

Kullojini dhe hiqni me kujdes cipat apo fijet e holla që mund të kenë, ky është hap vendimtar për një teksturë të butë dhe të njëtrajtshme.

Skuqja / pjekja

Ngrohni vajin e ullirit me gjalpin në një tigan. Kriposni dhe piperosni gjëndrat. Skuqini në zjarr mesatar për disa minuta nga të dyja anët, derisa të marrin ngjyrë të artë-kafe. Pasi të jenë gatuar mirë, nxirrini nga tigani dhe mbulojini që të qëndrojnë të ngrohta ndërkohë që përgatisni salcën.

Përgatitja e salcës

Në të njëjtin tigan shtoni qepën dhe hudhrën e grirë. Kaurdisini derisa qepa të bëhet e tejdukshme, pa e djegur hudhrën. Shtoni verën e bardhë dhe lëreni që alkooli të avullojë për 1–2 minuta. Pastaj shtoni supën e pulës ose ujin, ulni zjarrin dhe lëreni salcën të trashet lehtë për 5–10 minuta.

Vendosini përsëri gjëndrat në tigan dhe zjejini edhe disa minuta, që të përthithin aromën e salcës.

Shërbimi

Shërbejini gjëndrat e ngrohta, të mbuluara me salcë dhe të spërkatura me majdanoz të freskët. Si shoqërim, mund të zgjidhni pure patatesh, perime të buta të ziera ose një sallatë sezonale. Nëse dëshironi një prekje më të freskët, shtoni pak lëng ose feta limoni para servirjes.

Këshilla të dobishme

  • Gjëndrat janë një pjesë shumë delikate e mishit – mbigatimi ose trajtimi i pasaktë mund të prishë strukturën e tyre të butë.
  • Heqja e cipës dhe fijeve është hap thelbësor për një rezultat të butë dhe të njëtrajtshëm.
  • Kini kujdes me kohën e skuqjes dhe përgatitjes së salcës – gatimi i tepërt mund të zbehë shijen e tyre të rafinuar.

Rezultati: Gjëndra viçi (timus) e butë, e lëngshme dhe aromatike, një recetë klasike që gjithmonë del me sukses.

TË REKOMANDUARA

Kush jemi ne

Zhurnal.mk është Agjenci e Lajmeve e pavarur, e themeluar në vitin 2009, që e mbulon Maqedoninë, Kosovën, Shqipërinë edhe lajmet nga bota.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More