Perfekte për ata që duan ëmbëlsi të natyrshme dhe teksturë kremoze
Në vend të bazës klasike me qumësht dhe vezë, kjo recetë përdor kos grek dhe mjaltë për një shije më të lehtë
Përbërësit (për rreth 6 porcione):
▪ 500 g kos grek me yndyrë të plotë
▪ 200 g boronica të freskëta ose të ngrira
▪ 100 ml mjaltë të lëngshëm (idealisht mjaltë livandoje ose bagremi)
▪ 1 lugë çaji ekstrakt vanilje
▪ 1 lugë çaji lëng limoni
▪ 1 majë kripe
▪ Opsionale: disa fletë nenexhiku për zbukurim
Udhëzimet:
Përgatitja e boronicave
Në një tenxhere të vogël, vendos boronicat me 1 lugë mjaltë dhe lëngun e limonit. Gatuaji në zjarr të ulët për 5-6 minuta derisa të zbuten dhe të lëshojnë lëng. Lëri të ftohen.
Përzierja bazë
Në një tas të madh, përziej kosin grek me pjesën tjetër të mjaltit, vaniljen dhe kripën. Rrihi lehtë me tel kuzhine derisa masa të jetë homogjene.
Shtimi i boronicave
Shto boronicat e ftohura në masën e kosit, por mos i përziej fort – lër vija me ngjyrë vjollcë për një efekt mermeri.
Zamra akulloreje pa blender
Hidhe masën në një enë metalike ose qelqi, mbuloje dhe vendose në ngrirje. Çdo 30 minuta, për 3-4 orë, përzieje lehtë me pirun për të parandaluar formimin e kristaleve të akullit.
Shërbimi
Lëre akulloren të qëndrojë 5-10 minuta jashtë frigoriferit para shërbimit. Shërbeje në gota ose në kube të vogla, me disa boronica të freskëta sipër dhe një gjethe nenexhiku.
Këshilla shtesë:
Mund të përdorni edhe fruta të tjera si mjedra apo manaferra për variante sezonale.
Prezantimi në tasa të vegjël qelqi me dorë të larë krijon efekt vizual luksoz.
Shijojeni