Kjo është një nga ëmbëlsirat tona të preferuara me kungull dhe recetë tradicionale prej vitesh.
Përbërësit:
1.5 kg kungull
50 ml vaj
250-300 ml qumësht
1 filxhan sheqer
1 sheqer vanilje
3 vezë
Përgatitja:
Kungulli mund të piqet ose të zihet në avull. Unë preferoj të zihet, pasi është më i lëngshëm dhe më i lehtë për t’u bërë pure. Shtypeni mirë kungullin e zier në mënyrë që të mos ketë kokrriza. Thyeni vezët dhe përzieni mirë, pastaj shtoni sheqerin, sheqerin e vaniljes, vajin dhe qumështin, një nga një gradualisht, duke i përzier. Piqeni në 180 gradë për 20-30 minuta, d.m.th. derisa të skuqen sipër. Zgjidhni vetë gotën e sheqerit, varësisht se sa e ëmbël ju pëlqen. Ëmbëlsia varet edhe nga sa i ëmbël është vetë kungulli.
Përzierja për ëmbëlsirën me kungull duhet të jetë e trashë si për mafinë, kështu që nuk ka rëndësi nëse është më e trashë apo më e hollë. Përbërësit nuk duhet të jenë saktësisht të njëjtë.
Shijojeni!